Met elkaar de ruimte delen.

Met elkaar de ruimte delen aangepast 770X400

Een mooi stukje wandelgebied voor honden- en paardeneigenaren en iedereen die in de natuur wil wandelen is het wandelgebied/bos/paardewei tussen de Laan van Westenenk en de Zr Meyboomlaan.

Samen de ruimte delen heeft voordelen maar zorgt ook voor ergernis. Onderzocht is wat de regels zijn in het bos en op de wei en hoe de honden- en ponyeigenaren gezamenlijk gebruik kunnen blijven maken van het bos en de wei.

Met elkaar de ruimte delen (1)

Naar aanleiding van de klachten zijn onlangs de ruiterpaden opnieuw opgeknapt en zijn er nieuwe ruiterpaaltjes geplaatst. Deze ruiterpaden zijn nu goed begaanbaar.

Met de Bosruiters is afgesproken dat zij de ponyeigenaren stimuleren om de ruiterpaden te gebruiken. Dat voorkomt het kapot rijden van de gewone wandelpaden en evt ergernis over paardenpoep. Met enige regelmaat vragen zij aan de leden om zorgvuldig met het terrein om te gaan. Bestuursleden controleren hier ook op, maar dit voorkomt niet dat er soms nog ergens mest wordt achtergelaten.

Ponyclub De Bosruiters geeft kinderen les op woensdagavond of zaterdagochtend. Het is geen manege, maar een ponyclub waar men met een eigen of verzorgpony kan komen rijden. Met name de paardenbakken worden hiervoor gebruikt.

Ongeveer 2 keer per jaar wordt er iets op de wei georganiseerd. Dit wordt aangekondigd in de Bron en in het stadsblad.

De ponyclub zal in het vervolg deze evenementen aankondigen in het bos, dan kunnen hondeneigenaren hier rekening mee houden.

Op zich wordt wel van ieder verwacht zijn eigen rommel op te ruimen. De ponyclub maakt de wei schoon nadat er een evenement is geweest, dit zegt de ponyclub, maar bevestigt de boswachter ook.

Het bos en de wei gelden als een “hondenlosloopgebied”. Dit staat ook zo opgenomen in de regels van de gemeente voor baas en hond. Maar het is ook wel zo netjes als hondenpoep wordt opgeruimd als het op het wandelpad of op de wei terecht komt.

Met elkaar de ruimte delen (3)

Verzoek aan beide partijen is eigenlijk: “houd rekening met elkaar” , roep je hond even bij je als je ziet dat er een pony of paard aankomt, ook al mag de hond officieel loslopen en bij wedstrijden in de paardenbakken, want dan worden de pony’s nerveus.

En aan de ruiters het verzoek om de ruiterpaden te gebruiken en evt paardenpoep op de wei op te ruimen. Dit gaat de ponyclub weer onder de aandacht brengen van de leden.

De boswachter is tevreden over de contacten met de Bosruiters. Zij ruimen volgens afspraak hun afval op de wei op en zorgen ook voor het netjes houden van de omgeving van de paardenbakken wanneer hier door hangjongeren eea is achtergelaten.

De boswachter heeft de ponyclub toestemming gegeven om auto’s met paardentrailers aan de zijkant van de wei te parkeren, omdat de parkeerplaats op de hoogte van Randerode eigenlijk altijd vol staat.

Met elkaar de ruimte delen (2)

Het is een mooi bos, dat goed gebruikt wordt door verschillende liefhebbers van dieren en natuur. Wanneer we met coulance en wederzijds respect omgaan met elkaar moet het mogelijk zijn dat alle partijen hier gebruik van maken. Aldus de boswachter, de dorpsraad en de wijkagent.