We constateren: “Ugchelen wordt wel schoner”

In 2014 toen het rondom het CODA gebouw op zijn zachts gezegd een rotzooitje werd heeft de Dorpsraad, met hulp van het Leger des Heils, het initiatief genomen om de omgeving van CODA op te ruimen. Dat werd achteraf gezien de start van een bijzonder initiatief: Zwerfvuil adoptie in Ugchelen.

Na publicatie hierover in de Bron en de website van de Dorpsraad ging het snel en inmiddels doen er 25 mensen uit Ugchelen mee om ons dorp schoon te houden. Dat wil niet zeggen dat we er al zijn, er zijn nog steeds delen van Ugchelen niet belopen. We zijn nog steeds op zoek naar mensen die hierin een rol willen spelen.

Adoptie aanpak
Op de foto Arie van Diemen van de Dorpsraad en adoptant Ilmie Berghs.

Voordat we 2 adoptanten aan het woord laten is het goed om de rol van de Dorpsraad en van de Gemeente hierin te belichten. Na de schoonmaakactie bij de CODA heeft de Dorpsraad er de nodige publiciteit aan gegeven en wordt er voor de adoptanten halfjaarlijks een bijeenkomst georganiseerd. Via de website van de Dorpsraad kan iedereen zien welke straten zijn geadopteerd en welke nog niet. Met de Gemeente zijn er goede afspraken gemaakt over het materiaal (stok, hesje, afvalzakken) en is er een goede regeling afgesproken over de afvalverwerking.

Wat komen adoptanten zoal op hun pad tegen?

We hebben gesproken met Gon Bakker en Wim Demmenie, beiden gedreven door het idee van een schoon dorp. Zij horen nu al dat Ugchelen schoner is en zou het goede voorbeeld dus toch werken? Of dat het werkelijk zo is durven ook zij niet te zeggen, maar niets doen is geen issue!

Zo gaan zij regelmatig op pad, gewapend met een prikstok, gekleed in een herkenbaar hesje en met voldoende afvalzakken. Gon doet de Europaweg vanaf de opritten naar de A1 tot aan het Politiebureau en alleen al op de op- en afritten van de A1 haalt zij dan al 4 afvalzakken met rommel weg. Nieuwsgierig geworden wat ze dan zoal vindt val ik bijna van de stoel van verbazing: – Stoelen – Tafels – Lege jerrycans – Lege wodkaflessen – Onderdelen van dashboard s – Afval van de snackbar – Frisdrankflesjes  en zo gaat het nog even verder. In een maand loopt zij dan haar hele route tot aan het Politiebureau en verzamelt zo al gauw 20 afvalzakken vol. Dat is erg veel, veel meer dan de gemiddelde adoptant, dus voor haar zijn er speciale afspraken gemaakt met de Gemeente over het ophalen van dit afval.

Wim zit aan de andere kant van het dorp, o.a. aan de Keienbergweg en de Englanderholt richting Beekbergen. Op zijn route gaat het dan gek genoeg over kleren, schoenen, onderbroeken en is ook duidelijk herkenbaar waar groepen jongeren zich verzamelen. Het is jammer dat er op die plek geen afvalbak staat, maar wel goed om te zien is dat het afval op dezelfde plek wordt achtergelaten, soms zelfs in een plastic zak. Mooier zou zijn als die jongeren dat zelf mee zouden nemen en op een reguliere manier zouden afvoeren.

Beiden vinden het helemaal niet vervelend om dit werk te doen en dragen zo graag bij aan een schoner dorp. En zij constateren: Ugchelen wordt wel schoner!

Tijdens de laatste zwerfvuil-lunch heeft de Dorpsraad aan de adoptanten gevraagd om tijdens hun actie ook te letten op losliggende tegels en andere zaken die niet kloppen (grijs en groen schouwen). Daarmee kunnen we richting de Gemeente aangeven waar we graag actie willen tot verbetering.

Oproep: Wil jij ook een bijdrage leveren aan een nog schoner Ugchelen, kijk dan op de website https://dorpsraadugchelen.nl/ugchelen-zwerfvuil-actie/ om te zien welke delen van Ugchelen nog niet geadopteerd zijn.

Aanmelden voor adoptie kan via email: info@dorpsraadugchelen.nl of telefonisch bij Arie van Diemen (06 53 64 83 30) die vanuit de Dorpsraad verantwoordelijk is voor deze actie.

 

Geef een reactie

*

twee × 3 =