Vervolg Noaberschap

“Wat een goed initiatief”, sprak een oudere bewoonster, “weer net een beetje zoals vroeger. Toen kenden we elkaar en als het nodig was dan hielpen we”. En zo is het ook bedoeld, ook nog in deze tijd: omkijken naar elkaar, maar dan in een iets andere vorm.

De eerste 400 brochures over het Noaberschap in Ugchelen zijn in februari in verschillende straten uitgedeeld. De dorpsraadsleden troffen ongeveer 60% van de bewoners thuis. Over het algemeen gaven de bewoners aan de brochure met interesse te zullen lezen.
Inmiddels zijn de eerste reacties binnen: een paar hulpvragen en iets meer bewoners die hulp aanbieden. Prachtig.

We begrijpen dat het soms moeilijk is om over de drempel van hulp vragen heen te stappen. Toch willen we vooral benadrukken om het toch te doen, ook al is de vraag nog zo klein. Een voorbeeld: u bent veel alleen en zou het gezellig vinden wanneer er af en toe iemand langs komt om een kopje koffie te drinken. Schroom niet om dat aan te geven, want het blijkt dat er dorpsgenoten zijn die iets voor de ander willen betekenen.

Inmiddels is met buurtassistente Rosalie gekeken naar de reacties en zij heeft contact opgenomen met mensen die gereageerd hebben. Het kan zijn dat de Ugchelenaren, die hulp hebben aangeboden, nog even moeten wachten op een juiste match met een bewoner met een hulpvraag. In de loop van het jaar zal dat ongetwijfeld veranderen wanneer meer bewoners een brochure krijgen overhandigd.

Al met al is het een goed begin.

 

Geef een reactie

*

achttien − een =