Houtrook – houd rekening met uw buurt

19-10-2022

De dagen beginnen korter te worden, de klokken worden weer op wintertijd gezet en de blaadjes beginnen van de bomen te vallen. Ook de temperatuur begint merkbaar te dalen. Kortom, de herfst laat zich zien. Nu het kouder begint te worden stellen we ons dit jaar eens te meer de vraag hoe we het binnenshuis een beetje warm kunnen krijgen. De meeste mensen zullen met de huidige gasprijzen wel drie keer nadenken voordat ze de centrale verwarming een paar graden hoger instellen. Gelukkig hebben veel huizen in Ugchelen een open haard of houtkachel. En geef toe, er is geen fijnere warmte te bedenken dan de warmte van een kachel in de woonkamer. Onder normale weersomstandigheden en bij gebruik van goed droog en schoon hout hoeft dit weinig overlast te veroorzaken in de buurt. 

De laatste jaren zien we landelijk echter een toename van de klachten over houtstook en houtrook. Bij slecht weer zoals mist of als er weinig wind waait, wordt in de buurt al gauw stankoverlast ervaren. Zeker als in een buurt een aantal haarden tegelijk in bedrijf zijn. Bij het stoken komen onder andere CO2 en fijnstof vrij, waardoor de luchtkwaliteit afneemt. We kunnen er kort over zijn dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Bovendien is het niet eens zo efficiënt om je huis te verwarmen met een open haard of schoorsteen. De meeste warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten. 

Landelijk zijn er geen directe wettelijke regelingen die houtkachels verbieden. Ook gemeenten hebben maar beperkte mogelijkheden om het gebruik te reguleren. Wat we wel samen kunnen doen is ons gezond boerenverstand gebruiken en rekening houden met elkaar. Met een aantal basisprincipes kan de meeste overlast al worden voorkomen. 

De belangrijkste tips op een rijtje: 

Stook alleen bij speciale gelegenheden, stook niet als er een stookalert van toepassing is, gebruik droog en schoon hout, laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen, zorg voor een goede luchttoevoer en zorg voor een goede verbranding: let erop dat het hout met gele vlammen en weinig rook brandt. Oranje vlammen en donkere rook zijn signalen voor een slechte verbranding. Kijk voordat u gaat stoken eens op www.stookwijzer.nu . Deze site geeft lokale stookadviezen op basis van onder andere de weersomstandigheden. Bovendien zijn hier nog veel meer stooktips te vinden. 

Mocht u toch nog overlast ervaren in uw buurt probeer dan eens in gesprek te gaan met de `veroorzaker`. Het zou toch mogelijk moeten zijn om er samen uit te komen, want ook in Ugchelen geldt nog steeds `beter een goede buur dan een verre vriend`.