BERICHT VAN DE DORPSRAAD

Bericht van de Dorpsraad

2020 is een bijzonder jaar. Dat kunnen we nu al wel concluderen. Veel mensen zijn getroffen door corona en nog steeds is het einde niet in zicht.
Het virus bepaalt nog steeds ( voor een deel) ons leven. In winkels dragen we een mondkapje. Wie had dat ooit gedacht!
Veel activiteiten, waar meerdere mensen bij betrokken zijn, kunnen geen doorgang vinden. Ik hoor regelmatig mensen zeggen : “Het wordt er niet gezelliger op.” Heel begrijpelijk, maar er is geen keus. Het zou maar zo een heel andere decembermaand kunnen worden dan we gewend zijn.
In Ugchelen hebben we nog het geluk dat we gemakkelijk naar buiten kunnen. We wonen immers dicht bij de natuur.
Toch wil dat niet zeggen dat het voor iedereen in ons dorp gemakkelijk is. Velen wonen alleen. Men krijgt weinig bezoek  vanwege de risico’s. In maart en april werd er gelukkig veel naar elkaar omgekeken. Laten we dit weer oppakken. Laten we niet vergeten dat, zeker in de donkere wintermaanden, een beetje aandacht voor elkaar van groot belang kan zijn. Een boodschapje doen, even telefonisch contact of een kaartje sturen kan al zoveel betekenen.
In de zomer heeft de Dorpsraad een paar keer vergaderd, maar nu zijn we daar weer mee gestopt. De Dorpsraad is echter wel op de achtergrond bezig met een aantal projecten. Alles gaat langzamer en de communicatie is lastiger. We proberen echter op alle fronten de vinger aan de pols te houden. In december wordt in de gemeenteraad gesproken over de rol van de dorps-en wijkraden. De discussie loopt al een paar jaar. Het wordt een belangrijke avond voor de raden en al naar gelang de uitkomst moeten we ons bezinnen of het voortbestaan nog zinvol is.

Noaberschap:
Bij het Noaberschap zijn het laatste half jaar minder hulpvragen binnengekomen. Veel mensen durven nu geen “vreemden “ over de vloer  in verband met de risico’s. Heel begrijpelijk. Mocht u echter toch hulp willen/nodig hebben, neem dan contact op met Floortje, Annemieke of mij. Het moet al vreemd lopen, willen we geen oplossing vinden. Dus gewoon bellen!. Onze telefoonnummers staan voorin de Bron.

Glasvezel:
Het zal u ongetwijfeld opgevallen zijn dat de laatste tijd regelmatig stoepen openliggen, omdat er glasvezel wordt aangelegd. Wanneer de tegels er weer in liggen, wordt er zand gestrooid dat  uiteindelijk tussen de tegels moet  belanden. Al dat  zand is echter hinderlijk voor bijv. mensen met een rollator. Wat zou het fijn zijn wanneer we het stoepje voor onze deur even aanvegen, zodat een ieder er weer gemakkelijk overheen kan lopen. Wellicht dat u ook het stoepje van de oudere buren mee kunt nemen.

De “racebaan”.
We worden regelmatig aangesproken over het feit dat de Ugchelseweg wordt gebruikt als een racebaan. Vooral het gedeelte van het Bikkertje tot het IJscafé lijkt zich daar voor te lenen. Dit leidt echter tot zeer gevaarlijke situaties.
Hard rijden mag niet en is uit den boze. De norm in Ugchelen is 30 (!)kilometer en niet harder. Niemand wil het toch op z’n geweten hebben om een ernstig ongeluk te veroorzaken. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om het gaspedaal iets minder hard in te drukken en tijdwinst levert het op dat korte stukje niet op.

Met vriendelijke groet,

Wineke Blom

Voorzitter Dorpsraad Ugchelen