Ugchelen Bloeit! een voorbeeld van een geslaagd Groeninitiatief.

Ugchelen-bloeit!

Groeninitiatief: samen doen in het groen
Met deze aanhef begint de pagina van de website van de gemeente Apeldoorn om inwoners over te halen om samen hun straat of buurt groener, leuker en gezelliger te maken.
De tuin van Ugchelen Bloeit! , op de hoek Bogaardslaan en Hulkestein was een voorbeeld voor de gemeente om te zien hoe dit in de praktijk uitwerkt en welke regels er gehanteerd moeten worden. Er is nu een Groenmenu ontwikkeld en beschikbaar gesteld zodat buurtbewoners (minimaal 3 personen)  hun idee kunnen indienen.  Als u interesse heeft zoek dan naar Groeninitiatief op de website van de gemeente.
In Ugchelen rijpt een tweede groeninitiatief in Den Bramel.  Maar omdat men daar eerst samen een plan moet uitwerken, wat regelmatig overleg vereist, gooit de huidige “hou 1,5 mtr afstand” danig roet in het eten.  Daar heeft de bestaande tuin ook last van. Het samen doen, het samen praten, werken en koffiedrinken zoals dat vorig jaar is gedaan kan op dit moment niet meer.  De acht betrokkenen overleggen via de app en e-mail, dat kan want we kennen elkaar al redelijk goed. Er wordt met maximaal 3 personen tegelijk gewerkt en vaak ook even alleen. Want de compost, keurig aangeleverd door de gemeente, moet wel verspreid worden.

Ugchelen bloeit!

Ugchelen bloeit!

De planten die er staan zijn allemaal gekregen en aangeboden vanuit  de buurt of kennissenkring van de deelnemers.  De tuin is vorig najaar groter gemaakt, er staan fruitbomen (appel en peer) en de eerste nieuwe planten kunnen de grond in. In februari stonden al anemonen in bloei . De krokussen stonden nog wat iel in het grasveld, maar die gaan zich hopelijk goed vermeerderen.  Het is prachtig om te zien wat er nu al weer naar boven komt. Wandel eens langs en maak een praatje. Dat kan ook op 1,5 mtr afstand!

Tekst: Wilma Pothoven