Wat is daar nu weer de bedoeling van?

stobbenwand IJsvogel

Deze vraag hebben een aantal bezoekers van het parkje De IJsvogel (bij de ijsbaan) zich misschien al gesteld. Wat zij zagen was een grote hoop stobben of op een later moment een wat meer geordend ‘muurtje’ van stobben. Dat laatste is ook precies wat het is, namelijk een Stobbenwand. Een stobbe, ook wel boomstronk of boomstomp genoemd, is het onderste deel van een boom met de wortels, dat overblijft na afkappen of snoeien of kappen (WikipediA).

Tijdens het overleg tussen de gemeente en de commissie Groen van de Dorpsraad over een mogelijke locatie voor de bomen voor de toekomstige Dorpsprijswinnaars kwam de gemeente met de suggestie om een stobbenwand te plaatsen met daarbij nog voldoende ruimte voor de bedoelde bomen. Het voorstel werd omarmd en al snel werd het door de gemeente gerealiseerd.

De bedoeling van het opbouwen van een stobbenwand is het creëren van een faunavoorziening dat een paradijsje gaat worden voor een verscheidenheid aan flora en fauna. In de toekomst kan dan mogelijk rondom de dode stobbenwand worden aangetroffen:

  • Veel struweelvogels maken er gebruik van voor nestgelegenheid of als schuilplek. Soorten zoals roodborst, winterkoning, merel, zanglijster of zwartkop zullen er veel gebruik van maken.
  • Kleine zoogdieren zoals spitsmuizen, wezels, hermelijnen en egels.
  • Verschillende keversoorten en insecten.
  • Diverse soorten mossen, zwammen en andere paddenstoelen.
  • Amfibieën en reptielen maken er hun winterverblijf van of gebruiken het als schuilplek.

Er worden in de grote stobben ook nog gaten geboord voor broedplekken voor bijen.

De locatie waar de stobbenwand is opgebouwd is bewust gekozen. Dit heeft namelijk te maken met het kabel tracé van de gasunie. Ondanks dat er niet of nauwelijks gegraven hoefde te worden had de gasunie toch de voorkeur om de stobben niet bovenop hun tracé te leggen. Er blijft ook zo voldoende ruimte om bomen te planten voor de Dorpsprijswinnaars.

Wat nu nog lijkt op een hoop oude boomstronken wordt zo voor de toekomst een mooi plekje in het park De IJsvogel om een tijdje bij stil te staan en te genieten van al het prachtige leven dat hierin kan worden ontdekt.

 

Tekst samengesteld door: Henk Laurens
Foto’s: Ron Brummelkamp