Sprengenvrienden, namens de beekprikken alvast bedankt!

collage-paddestoelen

Op vrijdag 13 december, stonden ondanks het regenachtige weer, ‘s morgens dertig vrijwilligers ’s aan de koffie bij de Hamermolen. Ook Dennis Dorman, gebiedsbeheerder van  Waterschap Vallei-Veluwe, was aanwezig met enkele collega’s om ons te begeleiden en de sprengkoppen te controleren.
Na de koffie is er door iedereen drie uur lang keihard gewerkt om het dikke pakket van blad en de nodige takken uit de spreng te verwijderen. Het is altijd leuk om te zien hoe de stroomsnelheid dan weer toeneemt, maar vooral ook dat de zand- en grindrijke plaatsen weer tevoorschijn komen, want dit zijn de plekken waar de beekprikken binnenkort weer gaan paaien.
Tijdens het schoonmaken maakt Nel Appelmelk altijd foto’s en filmpjes en zij vond dat de spreng op een bepaalde plek zo stonk. Toen ze wat beter om zich heen keek ontdekte zij de grote stinkzwam, een paddenstoel die een vreselijke geur verspreid. Allard Zweers ontdekte tijdens het schoonmaken deze prachtige gekraagde aardsterren. Het leek wel of deze paddenstoelen er speciaal voor hem waren neergezet.  Op weg naar de Kerst kon het niet mooier.
Deze ochtend werd gezamenlijk afgesloten met een gezellige lunch in De Hamermolen.
Namens de Commissie Water wens ik alle sprengenliefhebbers fijne feestdagen toe en een goed en gezond 2020.

Namens de Commissie Water,
Coby Kuipers

Tekst: Coby Kuipers
Foto’s: Nel Appelmelk
Foto’s zijn opgenomen in het fotoarchief