Fruitbomen in de Beektuin

2019-02-27-Beektuin-(11)-770x400

De Beektuin, gelegen aan de Ugchelseweg tegenover het IJskaffee is al sinds 2012 “geadopteerd” door een aantal vrijwilligers. Zij verwijderen ongewenste Japanse Duizendknoop en de overtollige brandnetels bij de kinderbokspringpalen en maaien een loop-paadje door het gras. Vorig jaar heeft de cirkel met hei zoveel last van de warme droge zomer gehad dat de meeste struikjes dood zijn gegaan. Dit jaar wordt nieuw ingeplant met vaste planten. De keuze is zo gemaakt dat er het hele jaar door wel iets in bloei staat. Om de Beektuin nog aantrekkelijker te maken zijn er nu negen fruitbomen en een aantal struiken voor rode aalbessen geplant. Alle fruitbomen zijn zelf bestuivend en zijn geënt. Dat betekent dat er eerst een wortelstelsel wordt gekweekt van een sterk, vaak verwilderd ras waar dan stekjes van het veredelde ras op worden vastgemaakt om daarop verder te groeien. Een techniek waarin Nederland voorop loopt waardoor Nederlandse fruitbomen op grote schaal geëxporteerd worden. Dit jaar hopen we dat de boompjes goed gaan bloeien, daarna is de verwachting dat ze volgend jaar hun energie in het wortelstelsel gaan stoppen om daarna pas vruchten te gaan dragen. Er is gezocht naar oude soorten die in deze streken hebben gestaan. De kroosjespruim “de Mirabella de Nancy”, de bakpruim “De Betuwse Kwets”, de kweepeer “Portugal”, de stoofpeer “Gieser Wildeman”, de appels “Luntersche Pippeling”, “Notarisappel” en “Groninger Kroon “, de donkerrode kers “Dubbele Meikers” en een zwarte Moerbei zijn geplant. Deze nieuwe beplanting is mogelijk gemaakt door de Dorpsraad, die de vrijwilligers structureel ondersteunt. De Gemeente Apeldoorn leverde de benodigde compost om de bodem te verbeteren en hielp eenmalig mee bij de aanschafkosten. De vrijwilligers namen het uitgraven en planten voor hun rekening. Komt u ook eens een kijkje nemen in dit fraaie stukje Ugchelen?

 

Tekst: Wilma Pothoven
Foto: Johan van Veen