Een bordje bij de rode beuk bij Ugchelens Belang

Bordje Herinnering Rode Beuk UB (3) 770x400

In november 2015 kreeg de Commissie Groen van de dorpsraad een verzoek om een bordje te plaatsen bij de monumentale rode beuk bij het dorpshuis.

De toen 88-jarige oud inwoner van Ugchelen vertelde dat hij in 1937 aanwezig was geweest bij het planten van de boom.  Deze boom, ter ere van het huwelijk van prinses Juliana en Prins Bernhard, werd in aanwezigheid van leerlingen van de Ugchelse school (nu Touwladder) tijdens een plechtige bijeenkomst  geplant. Onderin het pootgat werd een koperen koker gelegd, gevuld met een document.  Deze  oud inwoner wilde dat er daarom een bord bij de boom kwam.
Het archief van de vereniging Ugchelens Belang, gaf duidelijkheid. Aaldert Kerssen kon in het verslag van de bestuursvergadering van januari 1937 nalezen dat het boven vermeldde verhaal helemaal correct was.
De vakgroep Erfgoed van de gemeente was blij met dit verhaal . Ze houden bij waar bomen worden geplant en monumenten zijn geplaatst in relatie tot het koningshuis. En dit verhaal ontbrak. De Commissie Groen was blij toen de vakgroep liet weten dat zij ook een bordje voor de boom gingen maken. Het originele bord uit 1937 is verdwenen. Met dit nieuwe bord wordt de waarde van een beuk gecombineerd met stukje historie. Een mooie aanwinst.