De Beektuin is winterklaar

Foto-Beektuin-770x400

Half december kwamen de vrijwilligers van de Beektuin voor de laatste keer voor de winter bijeen. Gewapend met tuinharken, emmers, bezems en handschoenen werd er een paar uur flink doorgewerkt. Al het gevallen blad werd bijeen geharkt en op een hoop verzameld.  Na afloop was er warme chocolademelk en een warme oliebol.

De Beektuin, het openbare parkje tussen de school De Steenbeek en de beek De Schoolbeek aan de Ugchelseweg is in 2012 “geadopteerd” door een groep vrijwilligers omdat men het bestaande grasveldje zo saai vond. De dorpsraad had daarvoor de inwoners opgeroepen tot het indienen van ideeën om de leefomgeving aantrekkelijker te maken. Dit onder het motto “Ugchelen doet het! Samen! “ De jaarlijkse Zwerfvuil-actie is vanuit datzelfde motto ontstaan.

Het adopteren komt erop neer dat het onderhoud en de aankleding van het stukje openbaar groen door de vrijwilligers wordt gedaan en dat de gemeente deze werkzaamheden faciliteert.  De werkgroep, nu bestaand uit acht vrijwilligers wordt ondersteund door de dorpsraad.
Het voorstel in 2012 was om het geheel aantrekkelijker te maken voor mens en dier. Zo kwam er een klein perkje met banken direct aan de weg. Er kwamen heuveltjes. Speciaal voor kinderen kwamen er palen en een oude boomstam om over te klimmen en springen. De stapstenen in de beek werden ook enthousiast ontvangen. In groepjes zijn vogel- en vlinder-vriendelijke struiken geplant. Samen met de wilde planten zorgen ze voor een bijzondere bloemenpracht door het hele jaar heen. Om het parkje in het vroege voorjaar op te fleuren zijn er honderden bloembollen gepoot.
De wei met wilde planten wordt in het najaar gemaaid door het wijkteam van de gemeente. De vrijwilligers verwijderen daarna het maaisel en snoeisel, samen met het blad van de bomen, om de grond “arm” te houden. Dit is belangrijk om bijzondere wilde planten te behouden en aan te trekken.
Het hele jaar door worden woekerplanten verwijderd, evenals de brandnetels en wilde bramen op de plekken waar kinderen kunnen spelen. Er worden wandelpaadjes uitgemaaid zodat iedereen van dichtbij kan genieten van de aanwezige bloemen en planten. Jammer dat sommige bewoners het parkje zien als honden-uitlaatplaats.  Honden mogen er natuurlijk doorlopen, maar verwijder dan wel de uitwerpselen!

Heeft u interesse om de vrijwilligers te komen helpen? Neem dan contact op met Joke van Veen, email naar joke_en_johan@hotmail.com of bel 506 23 73

Bijschrift foto werkgroep Beektuin:
Vlnr – Joke van Veen, Inez Litan, Wil Ramaker (gestopt), Wilma Pothoven, Piet Kusters, Kees Kommer en Henk Lems. Joke Lems en Else Kusters ontbreken op de foto.