Apeldoorn te Voet

De dorpsraad heeft een bespreking gehad met Apeldoorn te Voet. Een project van de gemeente Apeldoorn dat wordt gerealiseerd door Stichting Wandelnet en dat tot doel heeft de binnenstad van Apeldoorn door middel van wandelroutes te verbinden met de buitengebieden.
Met deze routes leert de wandelaar Apeldoorn op een andere manier kennen; de vaak nog onbekende natuur en cultuurhistorie van de stad zullen verrassen. Uiteraard is er tijdens het wandelen volop gelegenheid om te pauzeren bij een van de sfeervolle cafés in de stad.
Er worden 10 wandelroutes ontwikkeld met een totale lengte van 120 kilometer.
De routes sluiten aan op bestaande wandelroutes, zoals de langeafstandspaden Marskramerpad en het Maarten van Rossumpad, het Veluwe Zwerfpad, de lokale ommetjes en de Klompenpaden. Zo ontstaan vele nieuwe wandelmogelijkheden en kan de wandelaar zijn eigen rondwandeling samenstellen. De routes zijn tussen de vijf en vijftien kilometer lang. Ze zijn in beide richtingen gemarkeerd zodat je zowel de stad uit als in kunt wandelen. Alle routes beginnen en eindige bij een bushalte of een treinstation. Het is de bedoeling dat bovengenoemde 10 routes gereed zijn voor zomer 2016. (zie hier de kaart met de stand per 18-02-2015)
Het overleg ging over de Ugchelerroute, de route die loopt vanaf het station van Apeldoorn via Apeldoorn Zuid naar Ugchelen. We streven er naar om de route zoveel mogelijk langs de sprengen te laten leggen en dan via Hoederloseweg en de Koppelsprengen verder naar Het Leesten. Daar sluit de route aan op het Maarten van Rossempad en het Veluwetransferium. Deze route is ongeveer 8 km lang.

Stichting Wandelnet doet het niet alleen
De Apeldoorn te Voet-wandelroutes worden ontwikkeld door Stichting Wandelnet (Project Stad te Voet). Apeldoorn is de tweede stad die binnenkort wandellijnen vanuit het centrum van de stad naar het buitengebied heeft. Bijna 10 jaar geleden zijn in Utrecht de eerste Utrecht te Voet-wandelroutes uitgezet. Kijk voor meer informatie op www.utrechttevoet.nl.
Naast de gemeenten Apeldoorn en Voorst zijn de wijk en dorpsraden betrokken bij de uitvoering van Apeldoorn te Voet. Andere organisaties sluiten aan afhankelijk van hun expertise en capaciteit zoals IVN, ANWB, Nivon, Apeldoorns gidsencollectief, Natuurmonumenten, Gelders Landschap, LTO enz.
En wordt er nog een beetje gewandeld in Apeldoorn?

“Nederland telt 6,6 miljoen wandelaars (bron Nationale Wandelmonitor 2010). Als we naar deze landelijke cijfers kijken, zou je grofweg kunnen zeggen dat in Apeldoorn 66.000 inwoners zijn die regelmatig een uur of meer wandelen. Zij maken gezamenlijk per jaar 7,1 miljoen wandelingen van een uur of meer. Hierbij komen nog de wandelingen door toeristen die in en rond Apeldoorn verblijven.

Informatie
Kijk voor meer informatie over Stad te Voet op www.wandelnet.nl/stad-te-voet.
Wil je meer informatie over ‘Apeldoorn te Voet’ of vind je het leuk om mee te helpen bij de ontwikkeling en beheer van de routes in je eigen wijk? Neem dan contact op met projectcoördinator Paul van Dommelen: pljvandommelen@gmail.com.

Geef een reactie

*

zestien − negen =