Boekje “Rondom ’t Voorslop” gereed.

Rondom t VoorslopDe  verschijning van “Rondom ’t Voorslop”  vormt alweer de 4e publicatie over de Ugchelense papiermolens  en – later- wasserijen.

Al eerder verschenen: “Rondom de Winnemolens”, “Rondom de Nieuwe Molen of Hamermolen en de Koppelsprengen” en “Rondom de Oude Molen Altena”.

Al deze boekjes zijn uitgegeven door de Dorpsraad  en geschreven door Wim Kers, (oud) lid van de commissie Water van de Dorpsraad.

Met deze publicaties probeert de Dorpsraad de belangstelling voor de Ugchelense beken, sprengen en waterraderen levend te houden en zo mogelijk te vergroten, met de hoop dat dit fraaie cultuurhistorisch erfgoed nog lange tijd bewaard kan blijven.

Het water in Ugchelen, dat zo belangrijk is geweest voor het ontstaan van de papierindustrie in en rondom Ugchelen, en later voor de wasserijen.

Ugchelen heeft er voor een groot deel haar ontstaan en groei aan te danken.

De Dorpsraad is eigenlijk best een beetje trots op de uitgave van deze fraaie boekwerkjes, mede door gedeeltelijke sponsoring mogelijk gemaakt.

‘t Voorslop, wat later Van Houtum & Palm (VHP) werd en thans Arjowiggins Security BV heet ….een boeiende geschiedenis waarbij met name de papierfabriek VHP Ugchelen voor vele Ugchelenaren (en daarbuiten) een begrip is (geweest).

Op een boeiende wijze- en rijkelijk geïllustreerd- vertelt Wim Kers de geschiedenis van het bedrijf: van het maken van eenvoudig papier naar de fabricage van waardepapier. Samen met bankpapierfabrieken in Brazilië en Frankrijk, vormt Arjowiggins het grootste bankpapierconcern van de wereld. En dat, een beetje verscholen gesitueerd, in Ugchelen.

Op 7 oktober hebben de voorzitter van de Dorpsraad en Wim Kers het boekje op locatie mogen overhandigen aan de heer Dirk Mulder, directeur van Arjowiggins.

Daarbij liet de heer Mulder weten deze uitgave, waarin een fraai watermerk opgenomen, in zijn geheel te betalen en het boekje als kerstgeschenk aan al zijn personeelsleden mee te geven. Het gedachte aantal te drukken exemplaren kon worden verdubbeld.

Met deze mededelingen was de Dorpsraad uiteraard zeer tevreden.

De publicatie “Rondom ’t Voorslop”  (ook zo nieuwsgierig waar die naam vandaan komt?) is verkrijgbaar bij de Primera en kost € 6,95.

Geef een reactie

*

17 + drie =