Een sprengenbeek met twee namen

Op dinsdag 8 april, tijdens  de ledenvergadering van de dorpsraad, merkte een lid op dat hij nog nooit van de Geurtssprengen had gehoord en hij vroeg zich af waar deze te vinden zijn. Als we het over de Geurtssprengen hebben dan bedoelen wij het bovenstroomse deel van de Schoolbeek. Dit deel ligt, als je de Schoolbeek vanaf de Veldekster stroomopwaarts volgt, aan de overkant van de Europaweg in het Willemsbos.  Hier liggen ook de sprengkoppen die in het verleden  water leverden aan de oude  papiermolen Klarenbeek, later wasserij de Veldekster en aan de papiermolen Steenbeek, later wasserij De Spreng. Door de aanleg van de Europaweg lijken het twee aparte sprengenbeken, maar het is één sprengenbeek die onder de Europaweg door met elkaar in verbinding staat en zo volgt het water vanuit de Geurtssprengen  onder de Europaweg door zijn weg via de Schoolbeek die uiteindelijk zijn water loost in de Ugchelse beek , ter hoogte van de voormalige wasserij De Spreng (later Texoclean) aan de Ugchelseweg.

In december hebben wij met onze vrijwilligers en de buurtbewoners van de Veldekster zowel de Schoolbeek op de Veldekster als de Geurtssprengen in het Willemsbos schoongemaakt, dus zowat de gehele sprengenbeek. Begin april hebben wij met de vrijwilligers alleen de Geurtssprengen in het Willemsbos schoongemaakt om daar vooral de takken uit het water te verwijderen.

Commissie Water van de Dorpsraad

Geef een reactie

*

5 + 2 =