Veldexcursie Koppelsprengen

Op 27 mei is op initiatief  van de dorpsraad ecoloog Hub Cuppen uitgenodigd om zowel de leden van de dorpsraad als de vrijwilligers van onze beken en sprengen  mee te nemen op een veldexcursie bij de Koppelsprengen. Het werd een middag vol verwondering over de dieren en planten die in en om de Koppelsprengen leven.

Het leek alsof de weergoden een afspraakje hadden met Hub, want sinds lange tijd was dit een stralende maandagmiddag. Om klokslag twee uur werd er gestart  en na de introductie startte Hub met een wateronderzoek. Hiervoor werd met een flink schepnet een flinke schep met blad en slib uit de spreng gehaald en in verschillende zeven gezeefd. Het was erg boeiend om te zien hoe groot de variatie is van kleine diertjes in de spreng. Zo zagen wij veel vlokreeftjes, een indicatie dat het water erg schoon is. Leuk waren ook de kokerjuffers, dit zijn larven van de schietmot. Op de foto is een kokerjuffer te zien zonder koker, maar ook een met een koker van blad en dan zie je meteen hoe goed deze dieren zich weten te camoufleren. Als er bijvoorbeeld een stekelbaars in de buurt komt dan trekken de juffers zich terug in hun kokertje. Hij liet ons nog talrijke andere diertjes zien waaronder borstelwormen, slakken , zoals de ovale poelslak en het Jenkin’s brakwaterhoorntje en van al deze diertjes wist hij ook nog de Latijnse naam te noemen. In 1976 is Huub dan ook cum laude als bioloog afgestudeerd op de Universiteit van Nijmegen. Door zijn jarenlange professionele ervaring als onderzoeker naar de flora en fauna van bossen, heide, graslanden, vennen en waterlopen is hij een soort van wandelende encyclopedie geworden.

Toen wij met hem aan de wandel gingen liet Hub ons vele soorten planten zien zoals stinkende gouwe, waarvan de gele vloeistof uit de stelen wratten doen verdwijnen, koekoeksbloem, mannetjesvaren, wijfjesvaren, hennepnetel, dalkruid en de varen dubbelloof waarvan het woordje dubbel op de twee soorten bladeren wijst, de liggende soort is onvruchtbaar terwijl de vruchtbare bladeren rechtop staan en net verschenen waren. Dan nog de verschillende levermossen die al in het Carboon voorkwamen. In een afgedamde sprengkop groeide veenmos, het wolfspootje en een zeggesoort waarvan ik de naam ben vergeten. Kortom de tijd vloog voorbij en voordat wij er erg in hadden was het 16.00 uur. Om die tijd hadden wij afgesproken voor een kop koffie in het Ugchelens Belang. Het was een geweldige excursie en iedereen heeft er erg van genoten. Hub bedankt!!!

Nel Appelmelk heeft prachtige foto’s gemaakt van deze plezierige en leerzame middag.

Coby Kuipers Commissie water van de Dorpsraad

excursie Veldekster

Geef een reactie

*

veertien + veertien =