Stapstenen onveilig

Er is een hek geplaatst bij de Schoolbeek in de Beektuin. Dat is om te voorkomen dat kinderen op de stapstenen in de beek gaan lopen.

Want wat is er aan de hand? De beek is op die plek te onveilig om kinderen te laten spelen en dat was nu precies wel de bedoeling van de aanleg van de stapstenen. Er ligt een hele dikke laag slib o.a. veroorzaakt door rottend blad. In het midden van de beek is het daardoor veel dieper dan dat je op het eerste gezicht kunt zien. Je zakt heel ver de modder in en dat is precies de reden waarom het rondom de stapstenen onveilig is. Als een kind in het water valt kan die zover wegzakken dat het de kant niet meer kan bereiken. De gevolgen zouden vreselijk kunnen zijn en dat wil niemand.

Overleg tussen het Waterschap Vallei en Veluwe en het wijkteam van de gemeente heeft een oplossing opgeleverd. Het slib wordt rondom de stapstenen verwijderd en vervangen door een mengsel van zand en grint. Een stevige ondergrond zo’n 35 cm onder het water. Tussen deze stevige ondergrond en de “normale” beek wordt een extra beschoeiing aangelegd, dit om het zand en grint in te sluiten maar ook om de rand van het veilige gebied te markeren. Deze beschoeiing blijft onder de waterspiegel, alleen enkele palen zullen te zien zijn om de plek duidelijk aan te geven.

Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren wordt de beek ter plekke droog gelegd en het water wordt tijdelijk met buizen omgeleid. Het is de bedoeling dat 1 juli de “veilige” stapstenen gereed zijn zodat er in de zomervakantie leuk en veilig op gespeeld kan worden.

De vrijwilligers die zich met de inrichting en onderhoud van de Beektuin bezig houden gaan ook het nieuwe blad rondom de stapstenen verwijderen. Deze vrijwilligers kunnen nog best wat aanvulling gebruiken. Interesse? Laat het de dorpsraad weten!

De heemtuin

Geef een reactie

*

achttien + twintig =