De Winnemolen is terug in Ugchelen!

Het was en is een prachtig initiatief van twee bewoners / bestuursleden van het appartementencomplex op de voormalige Hokatex-locatie aan de G.P.Duuringlaan: een “eigen”, passende naam voor deze woonlocatie. Geen Beekveld meer zoals eerder bedacht, maar een naam die deze plek  sterker doet “verankeren” in (de geschiedenis van) Ugchelen:  Winnemolen!

De  initiatiefnemers Ben Horst en Bas van de Broek hadden bewoners , leden van de Commissie Water en het bestuur van de dorpsraad uitgenodigd om deze nieuwe naamgeving niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Het was koud, die donderdagmiddag 4 april. Maar de gevoelswaarde steeg door de inleiding van Bas vd Broek en een korte historische schets van deze locatie met bijbehorende “wasbazen” door Wim Kers: het verhaal van de Winnemolens, de voormalige wasserijen op deze zelfde plek. De laatste wasactiviteiten waren nog maar 10 jaar geleden. Weet u het nog? Deze geschiedenis, zoals ook reeds opgetekend in het boekwerkje “Rondom de Winnemolen”, uitgave dorpsraad, haalde een hoop namen en herinneringen naar boven. Maar het belangrijkste van deze bijeenkomst was natuurlijk de onthulling van de fraaie plaquette met de naam “Winnemolen”.

De plaquette, in roestvrijstaal uitgevoerd en geplaatst op de toegangskei bij het complex, is ontworpen door “onze” kunstenaar Lex Quartel, die overigens ook nog een tijdje “wasbaas” is geweest van de wasserij “De Nieuwe Olifant” op deze locatie. De Winnemolens worden met deze naamgeving aan de vergetelheid ontrukt,  terwijl het toch nog niet eens zo lang geleden is.

Winnemolen
Winnemolen

Dat bleek maar weer eens uit een bescheiden, maar fraaie foto-overzichtstentoonstelling, samengesteld door Ben Horst, getoond in de woonkamer van een van de nog niet verkochte appartementen. De ruimte overigens die voor deze gelegenheid ook kon worden gebruikt voor het afsluitende “hapje en drankje”. Zo zie je maar, elk nadeel heeft zijn voordeel.

Bewoners van “Winnemolen” in het algemeen en de initiatiefnemers in het bijzonder, dank voor deze zichtbare en blijvende bijdrage aan het cultuurhistorisch besef van ons “dorp”.

Geef een reactie

*

16 + elf =