Herrie in Ugchelen

De directie van café de Gouden Klok heeft via de Bron (10 oktober) gereageerd op een door de voorzitter van de dorpsraad geschreven artikel, gepubliceerd in de Bron van 26 september betreffende de veroorzaakte geluidoverlast. (Zie tekst onderaan reactie.)

“(wat een )herrie in Ugchelen” — een reactie
Ik wil in het kort op de reactie reageren.
De Gouden Klok stelt dat ik in Ugchelen maar één groot feest, zijnde het zomerfeest, per jaar georganiseerd zou willen zien, want daar alleen zou Ugchelen aan gewend zijn. Dat staat niet in mijn tekst en dat wordt ook nergens gesuggereerd.
De dorpsraad heeft nog nimmer bezwaar gemaakt tegen enige evenementenvergunning en een aanvraag moet wel dermate “ongepast” zijn als dat in de toekomst wel zal gebeuren. Er wordt gesuggereerd dat er regels zouden zijn overschreden. Ook dat valt nergens uit mijn tekst te lezen. Ik heb mij betreffende de evenementenvergunning(en) laten informeren door de gemeente met als conclusie dat er in dit geval geen regels zijn overtreden en dat naleving van de regels wordt gecontroleerd. Daarmee is voor mij en de dorpsraad de kous af.
Daarmee is overigens niet gezegd dat er geen sprake kan zijn van (beleving van) overlast. Er wordt gesuggereerd dat de activiteiten van de Gouden Klok niet gewaardeerd zouden worden. Dat staat niet in mijn tekst. Ik zou zeggen, integendeel!
Natuurlijk moet er in Ugchelen ruimte zijn om iets te organiseren. En die ruimte is er. Zoals ik schrijf: “ iets meer reuring kan Ugchelen wel verdragen en accepteren. Maar dan liever op een passender wijze”. Want dat was en is de kern van mijn artikel: waarom moet een activiteit, van welke organisator dan ook, in zo vele gevallen begeleid worden door zoveel muziek(lawaai)? Wat is daarvan de bedoeling, de toegevoegde waarde? Niet het soort activiteit bepaalt de acceptatie, maar het aantal veroorzaakte decibels geluid. Ik vind dat je als organisator van een activiteit / feest ook rekening dient te houden met beleving van overlast door bewoners.
En overigens ben ik van mening dat…… Ugchelen geen uitgaanscentrum hoeft te worden.

Harry Vos, voorzitter dorpsraad Ugchelen.
Bericht in de Bron – 26-09-2012
Het traditionele zomerfeest in Ugchelen is altijd een feest: mooi weer, een wielerronde, gezellige braderie, kermisattracties, artiesten en muziek; voor elk wat wils.
En de bijbehorende overlast: geen echt probleem, want het hoort er bij en “Ugchelen” weet niet beter.
Café de Gouden Klok vond dat er nog niet genoeg reuring in Ugchelen was en meende het zomerfeest te moeten verlengen, o.a. met veel luide muziek. Te luid!!
Dit heeft tot veel klachten van omwonenden / bewoners geleid, zowel bij dorpsraad als bij de gemeente.
De dorpsraad heeft zich door gemeente laten informeren en heeft begrepen dat de exploitant streng zal worden gecontroleerd op vergunning, geluidsproductie en frequentie van activiteiten ten bate van eigen commercieel belang.
Wij vertrouwen erop dat de beoogde reuring hiermee binnen de perken blijft.
Want kamelen en dames van de stilettorun – overigens publieksvriendelijke en vermakelijke attracties – gaan toch niet sneller lopen door luide muziek?

Geef een reactie

*

veertien − vier =