Mooi zo, goed zo

‘Mooi Zo, Goed Zo’  helpt bij verbetering van uw omgeving.

Mensen komen steeds minder met hun buren in aanraking. Zij wonen met z’n tweeën of helemaal alleen in een woning, zijn de hele dag afwezig omdat ze werken of komen de deur bijna niet meer uit omdat ze slecht ter been zijn, Winkelcentra zijn ver weg van de huizen, kinderen worden op de achterbank van de auto naar sportclubs gebracht en familie en vrienden wonen steeds verder weg. Kortom, de kans is klein dat je alle mensen uit de straat bij naam kent.

Om bewoners te helpen elkaar toch te ontmoeten, maar ook daadwerkelijk iets te doen voor een betere woonomgeving in hun wijk is er het project “Mooi Zo, Goed Zo” in het leven geroepen. Bij de formule gaat het erom dat bewoners zelf met initiatieven en ideeën komen. Of ze allemaal gerealiseerd kunnen worden hangt voor een groot deel af van de zelfwerkzaamheid van de bewoners. “Mooi Zo, Goed Zo” heeft geen geld in kas maar de projectcoördinator kan worden ingezet als een soort makelaar om de ideeën gerealiseerd te krijgen. Zij kan contacten leggen met lokaal bedrijfsleven, woningbouwverenigingen, gemeente of misschien wel helpen een fonds aan te schrijven. De formule is bedoeld als stimuleringscampagne. Het gaat erom dat mensen contact maken met elkaar. Vrijwilligers leren ervan hoe te organiseren. Ze komen met organisaties in contact die hen misschien een volgende keer weer willen helpen. Kinderen een muurschildering laten maken is een mooi voorbeeld van hoe sociale contacten bevorderd kunnen worden. Het gaat er niet alleen om dat die kinderen schilderen. Voorafgaand aan een dergelijke gebeurtenis moeten ouders overleggen, een muur uitkiezen, praten met een winkeleigenaar. Zo zijn er nog diverse andere ideeën te bedenken.

“Mooi Zo, Goed Zo” wordt begeleid door een adviescommissie die als taak heeft de initiatieven te toetsen op hun realiseerbaarheid. Hierin hebben een aantal mensen plaatsgenomen vanuit diverse Apeldoornse instanties/ en organisaties. Mensen die niet alleen veel ervaring en kennis hebben maar ook beschikken over een uitstekend netwerk. Als een aanvraag voor een project bij “Mooi Zo, Goed Zo” binnenkomt, dan wordt door de projectcoördinator en de adviescommissie gekeken of het project voldoet aan de voorwaarden. Een aantal van deze voorwaarden kunt u lezen op de folderkaart die te verkrijgen is bij Bureau Vrijwilligerswerk, bibliotheken of bij uw buurt/ of wijkraad. Wellicht is dit uw kans om nu eindelijk eens een leuke ontmoetingsplek te verkrijgen of een boodschappendienst voor ouderen te realiseren. Misschien kan “Mooi Zo, Goed Zo” een steuntje in de rug zijn.

“Mooi Zo, Goed Zo” is een samenwerkingsverband tussen Wisselwerk, gemeente Apeldoorn en Stichting Verenigde Samenwerkende Woningbouwverenigingen.

Aanvraagformulieren voor het indienen van projecten zijn te verkrijgen bij Bureau Vrijwilligerswerk aan de Van Kinsbergenstraat 12, 7311 BM Apeldoorn. Meer informatie is te lezen op de bovengenoemde folderkaart of per telefoon/mail te krijgen bij de projectcoördinator Dikky Jongman. Telefoonnummer 055 5270585 of 055 5270581. Mailadres: mzgz@wisselwerk-apeldoorn.nl.

Bedrijven kunnen actief meedoen aan de opbouw van leefbaarheid. Misschien wil een ondernemer, die ook in de wijk woont en wat over heeft voor zijn buurt, wel wat tegels afstaan of misschien wil de gemeente wel een bijdrage leveren.

Een bouwbedrijf kan bijvoorbeeld betonnen bloembakken leveren en de bloemist uit de straat afrikaantjes om erin te planten. De mensen uit de straat blijven echter verantwoordelijkheid dragen voor het onderhoud van de bloembakken. Contact tussen bewoners is zo gegarandeerd.

Geef een reactie

*

16 − negen =