Hartveilig Wonen in Ugchelen zoekt vrijwilligers

In Ugchelen is door minstens negen bedrijven of instanties al een AED aangeschaft.
Zo’n Automatische Externe Defibrillator wordt gebruikt bij een reanimatie bij een patiënt met een hartstilstand. Daarbij zijn de eerste zes minuten van levensbelang.
Bij een reanimatie met inzet van een AED zijn altijd twee hulpverleners nodig, één voor de reanimatie en één voor de bediening van de AED.
De bovengenoemde instanties hebben ook allemaal opgeleide hulpverleners in de organisatie, want zonder hen is het onzinnig om een AED in huis te hebben.
Vanuit de werkgroep Hartveilig Wonen doen we een beroep op deze hulpverleners, of ze ook buiten de uren die ze vanuit de organisatie al beschikbaar zijn, zich voor hun directe omgeving willen inzetten. Dat kan via AED-ALERT. Als er via een oproep aan 112 een hartstilstand wordt vermoed dan gaat de ambulance op weg en tegelijkertijd krijgen de vrijwilligers in de buurt via een SMS bericht een verzoek om te helpen. De ene groep krijgt een verzoek om te gaan reanimeren, de andere helft om een AED te halen en dan te gaan helpen.
Als u zichzelf aanmeldt voor AED-ALERT dan kunt u aangeven op welke reguliere tijden u bij uw werk of organisatie bent en daarnaast wanneer u thuis bent.
Bij een melding van een hartstilstand via 112 kunt u dan ook hulp verlenen aan een buurtgenoot in de directe omgeving van uw bedrijf of organisatie. En voor ’s avonds of ’s nachts in de directe omgeving van uw huisadres.
Op dit moment is AED-ALERT nog niet in het gehele land ingevoerd. Gelukkig geldt dat niet voor de wijde omgeving van Ugchelen en Apeldoorn.
Er zijn nu in Ugchelen 16 vrijwilligers die zich hebben aangemeld, zij wonen hier maar werken soms elders. Omgekeerd heeft zich slechts 1 persoon gemeld die in Ugchelen werkt (op een bedrijf met AED) en elders woont.
Er zijn op dit moment twee AED’s aangemeld voor AED-ALERT (C1000 en UB). Per AED willen we graag 10 vrijwilligers, zowel voor overdag (werk/sport) als ‘s nachts (thuissituatie).
Hoe meer mensen er mee doen, hoe groter de kans op slagen van een reanimatie. U weet het immers – de eerste zes minuten zijn van het allergrootste belang. Dit geldt altijd voor de reanimatie, maar ondersteuning door een AED is heel wenselijk. De gewaarschuwde ambulance komt het daarna van u over nemen.
U kunt u afmelden voor een vakantie en het aantal oproepen is heel beperkt. Tot begin augustus is er dit jaar in Ugchelen nog maar tweemaal een AED-ALERT gegeven.
Voor aanmelding en meer informatie: zie www.aedalert.nl of www.hartveiligwonen.nl

Geef een reactie

*

17 − zestien =