De herinneringsboom 25 jaar huwelijk Kon. Beatrix en Pr. Claus

Op 10 maart 1991 waren Koningin Beatrix en Prins Claus vijfentwintig jaar getrouwd. Het bestuur van Ver. Ugchelens Belang besloot tot het planten van een herinneringsboom. Een boom op een mooie plek die kon uitgroeien tot een imposante boom. De keuze viel op een witte paardenkastanje, bekend om zijn grote sierwaarde. Een boom die wel 250 jaar oud kan worden, redelijk snel groeiend is en ook op Ugchelse grond goed gedijt.

De plek werd de tuin van het consultatiebureau aan de Ugchelseweg 92. Alle jonge moeders kwamen er en zouden de boom in volle glorie zien staan. Met een kleine ceremonie werd de boom op 20 maart 1991 geplant. Er kwam een herinneringsplaquette bij, die aan het ijzeren hekwerkje om de boom werd bevestigd. Een traditionele wijze van werken. Maar, zoals we inmiddels weten, werd er in 1998 het besluit genomen om het consultatiebureau op die plek te sluiten.

Het hele pand werd te koop gezet voor particuliere bewoning. De nieuwe eigenaar had geen bezwaar tegen de boom in voortuin, maar het hekwerk met de plaquette werd minder op prijs gesteld. Het was immers geen “openbare” tuin meer.

Samen met de gemeente Apeldoorn werd er naar een nieuwe plek gezocht. En die werd gevonden op het pleintje op de Batenburg. De kastanje kon op zijn oude plek blijven staan omdat her-planten moeizaam zou gaan. In overleg met de gemeente werd ditmaal gekozen voor de traditionele herinneringsboom, de lindeboom. Zonder ceremonie werd de boom daar in april 1999 gepoot. Voorzien van het originele hekwerk met de plaquette, aangevuld met de tekst “herplant april 1999”, is de boom daar te bekijken.

Heeft u ook een leuk verhaal over een boom in Ugchelen ? Stuur het naar wilma.pothoven@gmail.com of bel 5337700.

Kastanje Ugchelseweg Linde Batenburg

Links de kastanje en rechts de lindeboom