De rode beuk naast het Dorpshuis

De rode beuk naast het dorpshuis op de hoek Bogaardslaan en G.P.  Duuringlaan.

Rode beuk UBAls jochie van 10 was ik, met mijn klasgenoten van de Ugchelse school (nu de Touwladder) aanwezig bij het planten van de rode beuk als herinneringsboom ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Het was een plechtigheid die veel indruk op mij heeft gemaakt. De voorzitter van de vereniging Ugchelens Belang, de heer Witteveen hield een toespraak en er waren nog meer belangrijke mensen aanwezig. De heer van Houtum was daar ook bij, weet ik nog. Hoewel ik nu 88 jaar ben zie ik het nog zo voor me. Het was toen een klein boompje. Dat er een gesloten koperen koker onder de wortels werd begraven vond ik heel bijzonder. Ik weet niet meer wat daar in zat, misschien een oorkonde met de toespraak? De boom zal eerst dood moeten zijn om die koker terug te vinden verwacht ik. Maar of iemand er dan nog naar gaat zoeken? Wie weet dat dan nog?

Ik woon nu in de Matenhof maar kom nog regelmatig in Ugchelen. Ik heb al diverse mensen gevraagd of ze wisten waarom die beuk was gepoot. Ik ben niemand tegengekomen die het wist. En dat stoort me, het is nu een hele mooie boom. Met het 100 jarig bestaan van de vereniging UB is er nog een bankje omheen gezet. Waarom staat er niet een bordje bij waarop staat dat de boom in 1937 is gepoot ter gelegenheid van dat huwelijk? Je hoeft toch niet koningsgezind te zijn voor zo’n bordje? Dit is voor mij, maar volgens mij ook voor heel Ugchelen, een speciale boom die dat bordje gewoon verdient.

Tiem Dalhuisen

Wilt u reageren? Heeft u ook een verhaal? Reageer via wilma.pothoven@gmail.com of telefoon 5337700.

Geef een reactie

*

twaalf − negen =