WhatsApp-buurtpreventie

Uit onderzoek is gebleken dat inbrekers buurten mijden waar bewoners elkaar via WhatsApp waarschuwen voor verdachte personen en situaties. Het leidt tot afname van het aantal inbraken. Deze daling komt volgens het onderzoek onder meer door het “afschrikeffect”. ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien.
Bewoners die willen deelnemen aan een WhatsApp-groep, kunnen zich aanmelden via de website van de regiegroep Ugchelen www.buurtpreventie-ugchelen.nl.

NL-Alert

In Nederland is NL-Alert actief, als aanvulling op de sirenes die in noodsituaties afgaan. NL-Alert waarschuwt mensen in een bepaald gebied voor dreigend gevaar. Bijvoorbeeld bij een natuurbrand, een dreigende explosie, een gifwolk, verwacht noodweer of een overstroming. Alle mensen die hun telefoon ingesteld hebben op NL-Alert ontvangen deze berichten, maar alleen als de bedreigende situatie zich afspeelt in de omgeving waar u op dat moment bent. Op dit moment is meer dan de helft van alle telefoons geschikt voor NL-Alert. Veiligheid hebt u zelf in de hand. Op de website www.nl-alert.nl leest u meer informatie en staat beschreven hoe u zich kunt aanmelden.
NL-Alert is niet hetzelfde als Burgernet.

Burgernet

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie. Burgernet is een telefonisch en digitaal netwerk van bewoners en ondernemers. De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen.
Als je je als bewoner of ondernemer aanmeldt voor Burgernet lever je een waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van onze eigen wijk en van onze stad.De meldkamer van de politie start een Burgernetactie als zij een melding binnenkrijgt van bijvoorbeeld een vermist kind, een overval of een inbraak. Er moet hierbij altijd sprake zijn van een duidelijk signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig.
Ben je 16 jaar of ouder dan kun je je aanmelden als je een actieve rol wil spelen in de veiligheid van je eigen woon- en leefomgeving. Op de website www.burgernet.nl is uitgebreide informatie te vinden.